Skip to main content
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen door eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Bestellen

Wisselen

Ophalen

Het is belangrijk om uw tuin goed voor te bereiden op de winter. Daarmee zorgt u er namelijk voor dat uw tuin er ook in de koudere maanden goed bij ligt en tegelijkertijd goed voorbereid is op het voorjaar. De voorbereiding klinkt misschien ingewikkeld, maar uw tuin kan slechts binnen een paar stappen klaar zijn voor de koudere maanden. Maar wat is de tuin winterklaar maken precies? Wij leggen het u graag haarfijn uit!

Wanneer uw tuin winterklaar maken?

Wanneer moet u nu de tuin winterklaar maken? Dat is een heel terechte vraag. Doorgaans wordt oktober gezien als de beste maand om de tuin winterklaar te maken. Dit is het beste moment omdat het dan nog niet koud is of vriest. Wanneer het langer warm blijft, dus boven de 10 graden Celsius, kunt u nog even wachten. Zodra de temperatuur zakt, kunt u aan de slag.

Winterklaar maken tuin: zo doet u dat

Er zijn meerdere manieren waarop u uw tuin winterklaar kunt maken. U kunt bijvoorbeeld de planten en struiken die zijn uitgebloed snoeien en de hagen knippen. Bescherm planten die vorstgevoelig zijn en verplaats de planten als dat nodig is. Heeft u een vijver, dan is het belangrijk om ook daar aandacht aan te besteden.

Tuin winterklaar maken kosten

U vraagt zich misschien af wat de tuin winterklaar maken gaat kosten. In principe bent u geen extra geld kwijt, want alle middelen die helpen om de tuin winterklaar te maken heeft u waarschijnlijk al in huis. Het onderhouden van uw tuin is tenslotte iets wat het hele jaar moet gebeuren. Waar u wel in kunt investeren, zijn enkele winterharde planten of bloemen. Deze blijven ook in de koudere maanden mooi.

Hoe de tuin winterklaar maken in enkele stappen?

Stap 1: Het gras niet te kort maaien

Wanneer u te maken heeft met veel bladeren in uw tuin, wilt u deze voor het uiterlijk van de tuin verwijderen, maar het is zonde om de bladeren meteen weg te gooien. Wanneer u het gras voor de laatste keer maait in het najaar, kunt u de bladeren mee maaien en deze bladerresten vervolgens tussen de planten verspreiden.

Neem de tijd om te snoeien bij tuin winterklaar maken

Misschien denkt u dat het niet verstandig is om in het najaar of winter iets te planten in uw tuin, maar dat hoeft niet het geval te zijn. U kunt namelijk bloembollen planten. Wanneer u dit in de koudere maanden doet, zullen deze bollen daarna sneller bloeien in het voorjaar. U moet hierbij denken aan bloemen als krokussen of sneeuwklokjes. Wanneer u exotische soorten in uw tuin heeft, moet u deze inpakken en beschermen tegen de kou. U kunt ook kiezen voor planten die er in de winter nog mooi bij staan. Denk aan de geurende mimosa die zoet ruikt of een Lagerstroemina die er exotisch uitziet

Denk aan de dieren

In de winterperiode is het voor dieren moeilijker om voedsel te vinden, dus u kunt hen een handje helpen wanneer u de tuin winterklaar gaat maken. Maak bijvoorbeeld de nestkastjes schoon en hang vogelhuisjes op. Ook de egels kunnen uw hulp goed gebruiken. Maak zelf een egelhuisje van hout of een beschutte plek met bladeren en takken. Laat ook vruchten en noten nog even hangen of liggen, want vogels maken daar graag gebruik van.

Tuinaval opruimen wanneer u de tuin winterklaar wilt maken

Een laatste stap bij het winterklaar maken van de tuin is het opruimen van het afval waar u mee te maken krijgt. Een container voor groenafval van Zeeland Afvalcontainers kan dan een uitkomst zijn. Vergeet ook niet de andere spullen uit uw tuin op te ruimen. Scherm alle tuinmeubelen af met een hoes of plaats ze in uw schuur of tuinhuisje. Maak ook nog de barbecue een laatste keer schoon zodat u niet voor onsmakelijke verrassingen komt te staan in het voorjaar. Heeft u uw tuin nogmaals geïnspecteerd? Dan is hij helemaal winterproof!