Skip to main content
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen door eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Bestellen

Wisselen

Ophalen

Nederland is goed in het scheiden van afval. Ongeveer 50 procent van al ons afval wordt gerecycled. Hoewel dit percentage boven het Europese gemiddelde ligt kan het nog veel hoger. Milieu Centraal hoopt uiteindelijk 80 procent van ons afval te kunnen recyclen. Helaas zijn er nog heel wat mensen die niet goed weten wat recycling inhoudt en waar het goed voor is, of niet de juiste afvalcontainer huren. Erg zonde want gemengd afval kan moeilijker worden verwerkt. Benieuwd wat er met uw afval gebeurt? Lees dan verder.

Wat is recyclen?

Recyclen houdt in dat materialen opnieuw gebruikt worden. Niet per se in dezelfde vorm, maar soms wel voor hetzelfde doel. Grondstoffen die op dit moment het meeste worden gerecycled zijn papier, glas en plastic. Het recyclen van gebruikte materialen is goed voor het milieu omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Zo hoeven er minder bomen gekapt te worden, is er minder aardolie nodig en ook het gebruik van water wordt teruggedrongen.

Hoe kunt u helpen?

‘’Waarom kan ik niet gewoon al mijn afval in één keer weggooien?’’, wordt wel eens gevraagd. Dit komt doordat veel afvalstromen erg bruikbaar zijn tijdens het recyclen. Wanneer verschillende afvalstromen met elkaar worden gemengd zijn ze minder bruikbaar. Het is daarom van belang dat u tijdens het huren van een afvalcontainer goed bekijkt welke soorten afval er in mogen. Het kost afvalbedrijven veel tijd en geld om gemengd afval uit elkaar te halen. Blikjes worden met een magneet uit het restafval gehaald, maar met papier gaat dit alweer een stuk moeilijker. Om afval zo goed mogelijk te verwerken is het dus belangrijk dat het vanaf de bron al wordt gescheiden.

U kunt dus zelf deel uitmaken van het recycleproces. Gaat u verbouwen, slopen of heeft u gewoon heel erg veel afval om weg te gooien? Let er dan goed op dat u het afval in de juiste container gooit. Weet u niet welke afvalcontainer u moet huren? Klik dan hier.

Wat gebeurt er met uw afval?

Allereerst is het belangrijk dat u het afval zo nauwkeurig mogelijk heeft gescheiden. Papier en karton, gft- en plastic afval zijn allemaal aparte afvalstromen. Om het de afvalverwerker zo makkelijk en goedkoop mogelijk te maken let u hier dus op als u een afvalcontainer gaat huren. Op dit moment wordt papier, plastic en GFT het best gescheiden. Handig! Want deze materialen kunnen goed gerecycled worden.

1. Papier
Van oud papier en karton kan nieuw papier worden gemaakt. In Nederland wordt ongeveer 75% van al het papier al gerecycled. Ook jouw tijdschriften, boeken, keukenrol en verpakkingen kunnen verwerkt worden tot nieuw papier. Dit betekent dus dat we heel veel bomen (kunnen) besparen!

2. Plastic
Ook plastic afval is vaak nog bruikbaar. Ja, ook dat oude tuinmeubilair kan nog prima mee voor een tweede ronde. Niet per se als tuinset, maar wel als duurzame grondstof voor de maakindustrie. Met het recyclen van plastic voorkomen we het gebruik van extra aardolie en voorkomen we plastic zwerfafval.

3. GFT-afval
Bij het verwerken van GFT-afval is het belangrijk dat de hoop niet ‘vervuild’ is door andere afvalstromen. Puur gft-afval is een erg belangrijke afvalstroom voor het produceren van groene compost en biogas. Compost wordt gebruikt voor de akker- en tuinbouw, en biogas wordt gebruikt als duurzame brandstof. Wist u dat 1 kilo GFT-afval verwerkt kan worden tot 1 autokilometer brandstof?

Kortom, het is dus erg belangrijk om de juiste afvalcontainer te huren voordat u begint met klussen. Van afval naar duurzaam product, daar kunt u aan bijdragen! Meer weten? Neem contact met ons op!